Skip to main content

De Meern en Zwolle LEGOworld

PICT2190De brandweer De Meern nodigde als eerste IncidentenCity uit als invulling voor de open dag. Samen met oud collega Overeem, zelf actief brandweerman uit de Meern, zetten wij bovenop het biljart een gedeelte van de city neer. Prominent in beeld een kerk waarvoor rijen brandweerlieden salueren voor een voorbij rijdende rouwkoets met daarin een tijdens het werk omgekomen brandweerman. Een bewuste keuze om niet alleen de spannende kant van het brandweerwerk te belichtten maar ook de keerzijde. Beladen was het zeker omdat de aanleiding hiervoor de begrafenis enkele jaren daarvoor van een jonge Utrechtse brandweerman was die omkwam tijdens een duikoefening in het AmsterdamRijnkanaal. Deze brandweerman was ook afkomstig uit de Meern. De uitbeelding leverde geen enkele negatieve reactie op; alleen maar bijval. De kerk bleek het begin van het nabouwen van actuele incidenten n.a.v. krantenfoto's en beelden van het jeugdjournaal. De brandweer incidenten display was zo'n succes, dat besloten werd hiermee samen door te gaan.

Tijdens LEGOworld 2005 maakte jeugdtelevisiezender Jettix voor het eerst melding van "LEGOincidentencity". Om het evenement op de televisie te promoten, werden speciale promoflitsen tijdens de opbouwfase gemaakt. Een van de uitverkozen display's was "LEGOincidentencity" Met op de achtergrond de gebouwen en incidenten, werden Gerrit-Jan en Evert de Graaf geïnterviewd. De promo werd gedurende de duur van LEGOworld acht maal per dag herhaald. Honderden bezoekers herkenden de gezichten en incidenten van de televisie.

In dat jaar sloot ook Bouwsteenclublid Ron Schipper, oud brandweerman van het korps Zwolle, aan bij de LEGObrandweerdisplay. Schipper, idolaat van LEGOtreinen, nam de hoofdpost mee en een treinbaan met gecrashte treinen. De tomeloze knutseldrift van hem ontaarde al snel in een verbluffende brandweer SMART. Maar er kwam meer, veel meer. Hulpvoertuigen, verbindingscommando containers, een aanjaagverband etc. etc. alles werd toegevoegd aan de display.Dat jaar werden voor het eerst de incidenten op papier gezet en opgehangen voor de display.

PICT2247