Skip to main content

2012 Katwijk, Zeist, Texel, Groningen, Zwolle etc.


treinbotsing amsterdamIncidentenCity.nl als edutainment vorm. Dat is leren, zonder je te vervelen. Steeds meer verschillende evenementen, uiteenlopend van brandweer, hulpdienst of zelfs een organisatie van Koninginnedag, zien de grote meerwaarde er van in. Het middel LEGO daarbij als brandweer voorlichtingsmiddel is niet alleen ongelooflijk uniek, maar ook gewoon heel leuk om naar te kijken. Een zeer laagdrempelige concept waarin de prijsvraag "zoek de 23 incidenten" centraal staat. Het zet de deelnemers actief aan het werk in zowel beweging als gedachte. De grondgedachte erbij is; wat doet de brandweer nu zoal? Door steeds de laatste herkenbare incident onderwerpen in te brengen, heeft het een hoge actualiteits- en herkenningswaarde. De enige voorwaarde daarbij is dat het Jeugdjournaal hiervan melding maakte.

Anno 2012 kijkt de brandweer meer dan ooit naar de toekomst. Ondanks grote investeringen in brandweer materieel en inzet van personen, is het in de afgelopen jaren niet gelukt om daarmee het aantal slachtoffers bij brand te verminderen. Om die reden gaat de brandweer groots inzetten om de burger meer bewust maken van eigen zelfredzaamheid. Een ongelukje zit tenslotte in een klein hoekje, maar de gevolgen kunnen onbeschrijfelijk zijn. IncidentenCity is ook een beeldvormende vorm van brandweer voorlichting. Het is vooral laagdrempelig en specifiek gericht op de jeugd. Omdat veelal vader, moeder of opa en oma ook aanwezig zijn en meekijken doen zij ook mee aan het oplossen van de slagzin zoektocht. Indirect scholen zij zich daarnee ook. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten.

Het weer bruikbaar maken van de gesaboteerde tankslangen (door Greenpeace gedaan) bij een groot aantal SHELL tankstations in Nederland, en de treinbotsing in Amsterdam, waren zeker niet de meest spectaculaire- en spraakmakendste brandweeroptredens van 2012. Maar het is goed te weten dat ook daar de brandweer actief bij betrokken was en ook een belangrijke taak had. Zij hielpen mee om de situatie weer zo snel mogelijk terug te brengen naar de normale situatie.

Ook dit jaar stond de City weer op de meest diverse locaties en soort evenementen. In de Agenda staan de nieuwe data en locaties waar wij in 2013 te vinden zullen zijn. De City als activiteit tijdens open dagen van de brandweer, hulpdienst of gewoon als onderdeel van een festiviteit, is niet alleen ongelooflijk uniek, maar biedt ook de gehele dag een doorlopende display. De prijsvraag die daarbij wordt uitgezet, een zoektocht langs alle incidenten, zorgt voor een zeer actieve en leerzame bezigheid. De jonge en oudere bezoekers zullen turen, zoeken, wijzen en elkaar aantikken als er weer een incident gevonden is. De uitkomst van de prijsvraag heeft altijd een relatie met de brandweer.
Ook in 2013 zal IncidentenCity bekende- en minder bekende incidenten op een speelse wijze onder de aandacht blijven brengen en blijft daarmee actueel.